Wrzesień 05 2010 19:56:03
Nawigacja
Dzienniki motocyklowe
Na skróty...
Akcja Autostrada
Media o akcji
na stronie:
www.motoautostrada.pl
Dyskusje na naszym Forum
Forum
 Drukuj temat
polska myśl techniczna
Ocena tematu: (oddanych głosów: 0 głosów)  
klakier
#1 Drukuj posta
Wysłany dnia 29-07-2010 00:00
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 23.04.08

całkiem ciekawa koncepcja aczkolwiek nie wyszła poza faze prototypu
aktywny link...
a tu jest strona o tym
aktywny link...

i jak na mój gust to może trochę za dużo elektroniki. wszystko sterowane mikroprocesorami.. ale ja to tak troche staroświecki jestem i wole mechaniczne rozwiązania...
a co wy o tym sądzicie?

jeszua
#2 Drukuj posta
Wysłany dnia 29-07-2010 07:11
Awatar

Team leader

Data rejestracji: 23.05.06

sam silnik jest bardzo ciekawym pomysłem, wprawdzie jeśli dobrze pamiętam wypowiedzi ludzi znających się na mechanice i jej historii, to nie tak nowatorskim jak go przedstawiają (chodzi o odseparowanie smarowania w 2t, przez co może spełniać aktualne normy czystości spalin), ale na pewno wartym zainteresowania. cóż z tego, skoro od prezentacji prototypu (a w zasadzie graficznej jego wizualizacji) minęły 3 lata, a od samego zaprojektowania silnika jeszcze więcej - i póki co nie widać od dawna kompletnie żadnego ruchu w temacie
a jeśli dobrze czytam, to nawet sam silnik poza opisem teoretycznym nie został zbudowany. nie wiem, czy nie lepiej byłoby sprzedać patent, ew. zatrudnić się "gdzieś" gdzie są pieniądze na badania i rozwój, jak zrobił to eric buell, niż czekać na jakieś zbawienie z projektem w szufladzie... dane projektu są obiecujące, ale na razie nie wiadomo, czy to w ogóle będzie działać. na takie koncepcje potrzebne są współcześnie furmanki pieniędzy, żeby to miało szansę zaistnieć - ani konstruktor ich nie ma, ani jak widać nie ma chętnych żeby je wyłożyć
jak widać nie tak łatwo iść w ślady johna brittena...
jsz

http://www.motogen.pl/artykuly/turystyka-motocyklowa/
okrop
#3 Drukuj posta
Wysłany dnia 29-07-2010 09:48
Awatar

Admin

Data rejestracji: 03.04.08

to wszystko sa informacje sprzed przynajmniej 3 lat. szkoda ze nei wiadomo czy projekt nadal trwa, czy tez umarl smiercia naturalna.

Opracowanei to jedno - wykonanie, to juz zupelnie inna bajka.

Teoria jest wtedy kiedy wszystko powinno dzialac, nikt nie wiem dlaczego nie dziala

Praktyka jest wtedy kiedy teoretycznie nie ma szans dzialac a jednak dziala i nikt nie wie dlaczego

My laczymy teorie z praktyka - nic nie dziala i nikt nie wie dlaczego!
okrop

images.spritmonitor.de/326035_3.png

upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/cb/Invisible_pink_unicorn.svg/256px-Invisible_pink_unicorn.svg.png

http://www.bikepics.com/members/okrop/
von_Majzel
#4 Drukuj posta
Wysłany dnia 06-08-2010 09:52
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 06.04.10

Jak ten motor powstanie i będzie produkowany to ja będę pół życia zbierał kasę ale go sobie kupię =) Chciałbym żeby powstał chociaż prototyp , bo silnik jest bardzo ciekawy - 2T z oddzielonym paliwem i olejem smarującym . Taki dwusuw który nie dymi ;P

PS . Silnik powstał , ale jako przeróbka silnika modelarskiego - lotniczego , o poj chyba 7,5 ccm (nie pamietam dokładnie) , sa filmiki na Youtube jak pracuje . Ale to jest jednocylindrowy , na klasycznym wale korbowym , nie takim jak silnik X4 w projekcie motocykla .
Edytowane przez von_Majzel dnia 06-08-2010 09:56

jeszua
#5 Drukuj posta
Wysłany dnia 06-08-2010 11:10
Awatar

Team leader

Data rejestracji: 23.05.06

rzecz właśnie tym, że skala zmienia niektóre zjawiska - to, co działa na 7,5ccm i teoretycznie powinno na 125 (1cyl. w x4 500ccm) wcale funkcjonować nie musi, nawet pomijając komplikacje układu łączącego 4 takie garnki. silniki spalinowe okrętów palą mazut, co nie znaczy że odpowiednio mniejszy motocyklowy też mógłby...
cóż, wygląda na to, że podobnie jak zderzaki pochłaniające energię temat jj2s będzie jeszcze co jakiś czas wypływał, ale tylko jako ciekawostka
jsz

http://www.motogen.pl/artykuly/turystyka-motocyklowa/
jacek_w
#6 Drukuj posta
Wysłany dnia 07-08-2010 22:14
Awatar

Admin

Data rejestracji: 16.04.08

jeżeli chodzi o silnik to pomysł stary jak historia rozwoju 2sówa(rozdzielenie przestrzeni korbowej)... nic nowego nie wymyślili... pare dzianych OBR'ow już nad tym pracowało na przełomie lat 80/90 minionego wieku... i wyszło nic smutny w przypadku stosowania podciśnieniowych zaworów ssących należy pamiętać o oporach przez nie stawianych... ten silnik bez doładowania kompresorem nie jest w stanie osiągnąć zakładanej mocy...
Edytowane przez jacek_w dnia 07-08-2010 22:14
nie ma boga... jest motór oczko
starter, klama, jeden, lekko z garści.......................... i już po przepisach w kodeksie :] oczko :D
wartość życia mierzy się ilością razy, gdy Twoje serce zabiło mocniej... Soichiro Honda

http://www.suzuki-hayabusa.pl/
Przeskocz do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się